wat is enduro?


enduro mountainbiken

Mountainbiken is een dynamische, veelzijdige fietsdiscipline. Afhankelijk van je vaardigheidsniveau en waar je woont, kan het voor verschillende mensen heel verschillende dingen betekenen. Sommige mensen peddelen een rustig rondje over een singletrack, terwijl anderen in een Bikepark naar beneden vliegen. En de meesten van ons... zoeken het ergens in het midden, genietend van alles wat mountainbiken te bieden heeft.

 

Er is één term die je de afgelopen jaren waarschijnlijk vaak hebt gehoord: enduro.

Maar wat is dat nou precies? En waarom zou je het willen weten? Enduro is een vorm van mountainbiken, maar je zult ook 'enduro' horen gebruiken als bijvoeglijk naamwoord om een bepaalde trail, fiets, mountainbike-uitrusting of kleding te beschrijven. 

 

Geïnspireerd op rally autoraces en enduro motorraces ontstond het concept voor enduro MTB wedstrijden: klim al fietsend naar de top van een berg en race naar beneden in tijdritstijl. Meestal bestaat een enduro wedstrijd uit 3 tot 6 getimede etappes, die we stages noemen. De getimede delen van de wedstrijd zijn meestal bergafwaarts, maar kunnen variëren in steilheid, lengte en moeilijkheidsgraad, afhankelijk van de locatie. Tussen de stages zitten niet-getimede "transfer stages" zijn die meestal bergopwaarts zijn. Afhankelijk van de wedstrijd kun je omhoog met een (stoeltjes)lift, maar vaak moet je ouderwets zelf fietsen of soms zelfs wandelen met je fiets aan de hand of op je nek (hike-a-bike).

 

Voor het uitrijden van een enduro wedstrijd heb je een combinatie nodig van de fysieke fitheid van een crosscountry rijder, het mentale uithoudingsvermogen van een marathon rijder en de technische skills van een downhill rijder.

Je zult merken dat de stijl, benodigde conditie en moeilijkheidsgraad per enduro wedstrijd verschilt. Maar enduro is vooral bedoelt als een leuke, laagdrempelige en spannende vorm van mountainbiken.

 

is enduro alleen voor profs?

Absoluut niet! Hoewel enduro enige fysieke conditie en vaardigheid vereist om de stage uit te kunnen rijden, is het een van de meest toegankelijke disciplines voor een amateurrijder. Hier zijn een paar redenen waarom enduro geweldig is voor rijders van alle niveaus:

 

1)   Op getimede stages draait het allemaal alleen om jou, je fiets en de klok. Omdat alle deelnemers met tussenpozen van ongeveer een minuut starten, hoef je je niet teveel zorgen te maken over passeren of gepasseerd worden. Áls dat al het geval is, is het meestal meer één persoon tegelijk, wat een stuk makkelijker te hanteren is dan een heel peloton zoals in een XC wedstrijd. 

2)   Mannen, vrouwen, pro, amateur; iedereen rijdt hetzelfde parcours! Dus ongeacht je classificatie kun je je tijden vergelijken met die van anderen.

3)   Het is volkomen normaal om een rugzak mee te nemen. In veel andere disciplines word je uitgelachen als je een tas draagt, maar bij enduro is dat vaak noodzaak. Als je onderweg een lekke band of een ander mechanisch probleem krijgt, moet je het namelijk zelf oplossen. En wie houdt er niet van om een snack bij de hand te hebben? Tijdens de transfer stages heb je de gelegenheid om op adem te komen, bij te kletsen... en... te eten! Overweeg een paar gels en repen van een goed merk sportvoeding mee te nemen, zodat je snel energie kunt bijtanken als het nodig is.

4)   Eigenlijk kun je een enduro stage gewoon zien als een extra uitdagende trailride. Zie het als een rit die je normaal ook graag zou doen... alleen doe je het nu met een stel nieuwe vrienden en wat meer motivatie om je grenzen te verleggen tijdens de afdalingen.

5)   Je ontmoet geweldige mensen. Meer dan elke andere vorm van racen staat enduro bekend om zijn vriendelijke sfeer. Wacht aan het eind van elke stage tot je vrienden ook aan de finish zijn en rijd dan samen naar de volgende top. En natuurlijk vieren we de goede afloop met oude én nieuwe vrienden met mooie verhalen, goed eten en een lekker drankje.


wat voor fiets heb ik nodig?

In principe kun je de fiets gebruiken waarmee je je wekelijkse lokale rondje singletracks rijdt, maar hier zijn een paar dingen om te overwegen:

 

1)  Je wilt een fiets waarmee je de hele dag heuvels op en af kunt rijden! Dus als je het op je huidige fiets niet een paar uur vol kunt houden over de lokale paden, dan zul je er ook geen enduro wedstrijd mee willen rijden!

2)  In principe zou je een enduro kunnen racen op een hardtail en sommige mensen doen dat ook! Maar je zult waarschijnlijk merken dat je meer zelfvertrouwen hebt op een full suspension fiets. Houd rekening met het terrein waar je gaat rijden. Als je deelneemt aan een lokale enduro zonder veel hoogteverschil, kun je kiezen voor een fiets met minder veerweg (100-140 mm voor- en achtervering, zoals bv. de Rocky Mountain Element of Norco's Fluid of Optic). Als de paden steil en technisch zijn, wil je een fiets met wat meer veerweg (140-160 mm veerweg, zoals bv. de Rocky Mountain Instinct, Mondraker Raze of Foxy). Nóg extremer kan ook, met de Rocky Mountain Atitude of Mondraker Superfoxy!

3)  Remmen, bandenkeuze en versnellingen zijn ook belangrijke dingen om te overwegen bij het kiezen van de beste fiets voor enduro-races. Als je veel steile afdalingen gaat maken, zullen grotere remschijven helpen de warmte te verspreiden en gedurende langere tijd meer vermogen te leveren. Zijn de paden modderig, rotsachtig, los of hard? Je bandenkeuze zal hier vanaf hangen. Over het algemeen verkleinen banden met hardere zijwangen de kans dat je onderweg een lekke band moet repareren. Omdat enduro het spectrum omvat van steile en snelle afdalingen tot lange en technische beklimmingen, heb je een brede versnellingskeuze nodig. Daarnaast zijn kettinggeleiders een geweldig idee voor die ruige afdalingen!

4)  Dropper zadelpennen? Ja graag! Hoewel het niet noodzakelijk is, zal deze kleine toevoeging zeker van pas komen voor een endurorace. In veel enduro-etappes schommelt het parcours tussen steile afdalingen en vlakkere stukken waar je er even een paar pedaalslagen in wilt kunnen gooien. Als je een dropper zadelpen hebt, kun je het zadel uit de weg ruimen, zodat je gemakkelijk je lichaamspositie op uitdagend terrein kunt veranderen en het snel weer in de pedaalpositie kunt zetten, zodat je op je zadel kunt rusten terwijl je je snelheid behoudt.


wat moet ik aan?

Je precieze uitrusting, wordt uiteindelijk bepaald door de omstandigheden van de specifieke enduro waaraan je meedoet. Je kunt deze items overwegen op de racedag:

 

1)  Een integraalhelm (fullface) of trailhelm. Voor sommige enduro-races is een fullface verplicht, voor andere niet. Maar één ding is zeker: je hebt altijd een helmplicht (ook op de beklimmingen). Houd dus rekening met het weer (als het superheet is, wil je dan een integraalhelm dragen tijdens het klimmen?) en het terrein (hoewel crashes op elk terrein kunnen gebeuren, kunnen de steilheid en het aantal technische features op de stage helpen met de afweging). Veel rijders hebben een rugzak bij zich waaraan ze een extra helm kunnen vastmaken - bergop rijdend met je fullface op je rug en de stages racen met een lichtgewicht trailhelm stevig vastgemaakt aan je rugzak.

2)  Bescherming. Het is altijd een goed idee om je ledematen (zoals knieën, schenen en ellebogen) te beschermen. Vaak dragen we een vest met daarin schouderstukken en een rugplaat. Sommige rugzakken hebben een geïntegreerde rugplaat.

3)  Lange mouwen, baggy shorts en handschoenen met lange vingers. Ja, je zou volledig enduro kunnen racen in je snelpak ... maar hoe meer kleding je aan hebt, hoe beter je beschermd bent als je valt.

4) Drinkrugzak. Hoewel je de toppers tijdens een Enduro World Series-race misschien niet met een rugzak ziet rijden, is dit item een noodzaak voor de meeste enduro's. Pak niet het hele gootsteenkastje in, maar neem wel basisgereedschap, je telefoon, eten en voldoende water mee voor de hele dag. Overweeg om naast het hydrateren ook mineralen en suikers aan te vullen door energiedrank toe te voegen.

5) Brillen. Bescherm je ogen! Een goggle of fietsbril is een belangrijk onderdeel van je enduro uitrusting. Een bril beschermt je niet alleen tegen rondvliegende modder en puin, het zorgt er ook voor dat je wat kunt zien terwijl je over het pad vliegt!

6) Schoenen. Het gaat er ruig aan toe tijdens een afdaling. Je wilt graag met je voeten op je pedalen blijven! Schoenen met een zachte zool die veel grip op je flatpedaal biedt of ruimte voor het monteren van een schoenplaatje als je clipless rijdt (dus met klikpedalen). Als je regelmatig met je enkels tegen je cranks knotst zijn enkelhoge schoenen een aanrader.

ik doe mee! waar kan ik me aanmelden?

Geweldig! Er zijn tal van geweldige enduro-races over de hele wereld, van eenvoudige lokale evenementen tot elite series-races.

 

Kies je wedstrijden verstandig en doe je onderzoek. Zoals we eerder vermeldden, lopen enduro's sterk uiteen. Sommige races beslaan slechts 25 km, heel weinig hoogteverschillen en hebben in totaal ongeveer 20 minuten aan getimede etappes, terwijl andere races tot 65 km kunnen zijn, 2450 meter klimmen en getimede afdalingen over ruw terrein. Kies je eerste enduro op basis van je sterke punten. Als je graag racet of bergafwaarts rijdt, kies dan een enduro op een skiberg waar je technische afdalingen aan elkaar kunt knopen en misschien het geluk hebt om de stoeltjeslift terug naar de top te nemen. Als XC jouw ding is of als je niet zeker bent van je vaardigheden op meer technische trails, kies dan voor een race in een vlakkere regio.

 

Hier zijn slechts enkele van de geweldige evenementen die wereldwijd plaatsvinden:

 

Belgian Enduro Cup (BEC), België (Chaudfontaine, Remouchamps, Esneux, Bouillon, Amay)

Enduro One, Duitsland (Bad Wildbad, Trieb, Rossbach, TBA, Eifa)

Enduro Team, Zwitserland (Davos Klosters)

 

 Volg de ENDURO WORLD SERIES en blijf op de hoogte van je favoriete profs! 

 JOUW TRAIL & ENDURO (e)-MTB SPECIALIST

Basta Bikestore Huissen

Karstraat 20

6851 DJ Huissen (GLD)

info@bastabikes.nl

 

Routebeschrijving

 

OPENINGSTIJDEN

Dinsdag 12.00-20.00

Woensdag 10.00-18.00

Donderdag 10.00-18.00

Vrijdag 12.00-20.00

 

Buiten openingstijden werken wij eventueel op afspraak.

Tel: 026 379 54 51


Stuur ons een bericht

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.